Tips voor een beginnende ZZP’er:

 1. Zorg voor een goede administratie: Het is belangrijk om vanaf het begin een goede administratie bij te houden. Dit kan je veel tijd en moeite besparen als je later belastingaangifte moet doen of als je je financiële situatie wilt analyseren. Maak gebruik van boekhoudsoftware om je administratie bij te houden.
 2. Open een zakelijke bankrekening: Open een aparte bankrekening voor je zakelijke transacties om je persoonlijke en zakelijke financiën gescheiden te houden. Dit maakt het makkelijker om je inkomsten en uitgaven te volgen.
 3. Houd je facturen bij: Zorg ervoor dat je facturen op tijd verstuurt en dat je ze goed bijhoudt. Dit maakt het makkelijker om te weten welke facturen nog betaald moeten worden en welke al zijn voldaan.
 4. Zet geld opzij voor belastingen: Als ZZP’er moet je zelf belastingaangifte doen. Zet daarom regelmatig geld opzij om te voorkomen dat je aan het einde van het jaar voor verrassingen komt te staan.
 5. Netwerk en promoot jezelf: Zorg ervoor dat je jezelf en je diensten promoot bij potentiële klanten en zorg dat je aanwezig bent op evenementen waar je potentiële klanten kunt ontmoeten.
 6. Investeer in jezelf: Blijf investeren in je vaardigheden en kennis om up-to-date te blijven in je vakgebied en om je te onderscheiden van concurrenten.
 7. Vraag om hulp: Vraag om hulp als je vragen hebt over je boekhouding of belastingen. Een goede boekhouder kan je veel tijd en moeite besparen en kan ervoor zorgen dat je geen geld laat liggen.

Wat zijn de valkuilen voor veel beginnende ZZP’ers:

 1. Geen duidelijk plan of strategie hebben: Het is belangrijk om een duidelijk plan of strategie te hebben voor je onderneming. Dit kan voorkomen dat je doelloos rondloopt en dat je geen idee hebt waar je naartoe wilt met je bedrijf.
 2. Te veel hooi op je vork nemen: Als ZZP’er kan het verleidelijk zijn om elk project aan te nemen om zo meer geld te verdienen. Maar als je te veel werk op je neemt, kan dit leiden tot burn-out of slechte kwaliteit van je werk.
 3. Slechte financiële planning: Veel ZZP’ers hebben moeite met het bijhouden van hun financiën. Als je geen duidelijk zicht hebt op je inkomsten en uitgaven, kan dit leiden tot financiële problemen.
 4. Te weinig of geen netwerken: Netwerken is belangrijk voor het vinden van nieuwe klanten en het opbouwen van relaties met andere professionals. Als je niet genoeg tijd besteedt aan netwerken, kan dit de groei van je bedrijf belemmeren.
 5. Geen goede work-life balance: Als ZZP’er kan het moeilijk zijn om werk en privé gescheiden te houden. Als je te veel tijd besteedt aan je werk, kan dit ten koste gaan van je persoonlijke leven en je gezondheid.
 6. Geen marketingstrategie hebben: Het hebben van een marketingstrategie is belangrijk om je bedrijf te laten groeien. Als je geen strategie hebt om jezelf te promoten, kan dit leiden tot weinig nieuwe klanten en dus weinig inkomsten.
 7. Geen backup plan hebben: Als ZZP’er heb je geen vast inkomen en het kan gebeuren dat je tijdelijk geen opdrachten hebt. Het is belangrijk om een backup plan te hebben, bijvoorbeeld door een buffer op te bouwen of door te investeren in vaardigheden die je ook in andere sectoren kunt gebruiken.